Wepublic voert data-analyse uit voor Het Parool

In samenwerking met Het Parool heeft Wepublic een diepgaande data-analyse uitgevoerd op de partijprogramma’s voorafgaand aan de Tweede Kamerverkiezingen van afgelopen week. De focus van deze analyse lag op de thema’s die specifiek relevant zijn voor Amsterdam. Opvallend was dat de hoofdstad dit keer aanzienlijk minder werd genoemd in vergelijking met de verkiezingen van 2021.

 

De resultaten roepen belangrijke vragen op

De resultaten van het onderzoek werpen een boeiend licht op wat politieke partijen van plan zijn met betrekking tot cruciale Amsterdamse kwesties, waaronder Schiphol, de Noord/Zuidlijn, huisvesting, en de expatregeling. Het lijkt erop dat de politieke aandacht is verschoven sinds de vorige verkiezingen, en dit roept belangrijke vragen op over de prioriteiten en beleidsvoornemens van de verschillende partijen.

 

Een deepdive in data om patronen te identificeren

Wytze Pathuis en Anna Bom, die verantwoordelijk waren voor de uitvoering van het onderzoek, voerden na de publicatie van de definitieve verkiezingsprogramma’s, de data-analyse uit. “Onze werkwijze is een interessante benadering waarbij we na de publicatie van de definitieve verkiezingsprogramma’s eerst diep in de data duiken om patronen te identificeren.” Vervolgens geven we deze patronen betekenis en duiding, zeggen Wytze Pathuis en Anna Bom. “Op deze manier brengen we niet alleen cijfers in kaart, maar geven we ook context aan de politieke landschappen waarin deze cijfers opereren.”

 

Ook zo’n data-analyse laten uitvoeren? Maak kennis met onze tool: De Issue Tracker!

Voor Wepublic is het uitvoeren van dergelijke data-analyses dagelijkse kost. Met behulp van de Issue Tracker, een strategische tool om de ontwikkeling van een specifiek issue te volgen, kunnen wij deze analyses efficiënt uitvoeren. Ook interesse in een data-analyse voor je gemeente, regio of organisatie? Gijs Petter bespreekt graag samen de mogelijkheden. Bij vragen kun je mailen naar [email protected]

 

Het volledige artikel van Het Parool met gedetailleerde inzichten is beschikbaar via deze link. Voor meer informatie over de data-analyse en de samenwerking met Het Parool verwijzen we graag naar Wytze Pathuis en Anna Bom.