Lobbypanel over de plannen op Schiphol, wietexperiment en het vuurwerkverbod

Op 20 december 2023 nam Mark van den Anker (co-CEO) deel aan BNR Lobbypanel. Een wekelijks radioprogramma/podcast waarbij experts uit het veld de belangrijkste lobbyontwikkelingen doornemen met presentator Thomas Van Zijl. Naast Mark deed ook Peter van Keulen, oprichter van Public Matters, mee aan het panelgesprek.

Schiphol

De Gemeente Amsterdam zal zich als aandeelhouder in het vervolg harder en activistischer opstellen richting de plannen van Schiphol, stelde wethouder Hester van Buren. Hoewel dit al langer in de Amsterdamse gemeenteraad wordt besproken is het woord ‘activistisch’ volgens Mark opvallend. Uiteindelijk gaat het ook om verantwoordelijkheid als aandeelhouder, en moet Amsterdam bedenken of het aandeelhouderschap wel past bij de gemeente als zij kritisch zijn op de groei van Schiphol, stelt Mark. De gemeente profiteert immers ook van de inkomsten van Schiphol. Peter nuanceert het beeld door te zeggen dat het college nu met de raad in gesprek gaat en voor de zomer een standpunt in zal nemen, dit hoort volgens hem bij verantwoord deelnemingenbeleid. Mark voegt toe dat de discussie zich in de lobby vooral focust op krimp of geen krimp, terwijl er ook aandacht zou moeten gaan naar stillere en schonere vliegtuigen en de bewoners in de omgeving van Schiphol.

Wietexperiment

De aanloopfase van het experiment gesloten coffeeshopketen is van start gegaan, waarbij er op kleine schaal wordt geëxperimenteerd met een gelegaliseerde productie- en verkoopketen in twee gemeenten (Breda en Tilburg). Zowel Peter als Mark zeggen dat er een lange lobby aan vooraf is gegaan. Om criminaliteit aan te pakken is het belangrijk om te zorgen dat de ‘achterdeur’ van de keten goed geregeld is, zoals nu gepoogd wordt met het experiment, zegt Mark. Dat is volgens Mark de belangrijkste drijfveer achter het experiment. De lobby gaat vrolijk door, er komt namelijk weer een regeerakkoord aan wat kansen biedt om aanpassingen in het beleid te krijgen, aldus Peter.

Vuurwerk of vierwerk?

Hoe ga je als branche om met de discussie rondom het vuurwerkverbod? Peter denkt dat er meer duidelijkheid moet komen vanuit Den Haag, het is belangrijk om respectvol om te gaan met ondernemers die vuurwerk verkopen maar ook met de brandweer en de politie. Peter stelt dat de rechtse meerderheid in de Tweede Kamer zal zeggen dat er nog steeds vuurwerk zal mogen worden afgestoken. Mark zegt dat er al stappen zijn gezet in de lobby tegen vuurwerk, zoals het uit de markt halen van knalvuurwerk. De vuurwerkbranche doet zelf echter weinig om concreet met betere maatregelen te komen. Ze zouden kunnen lobbyen met het argument van de traditie van Nederlanders die vuurwerk afsteken met de jaarwisseling, stelt Peter.

De hele uitzending is hier terug te luisteren.

Heeft u ook behoefte aan kritisch advies? Of heeft u een vraag aan Mark? U kunt contact opnemen met Mark van den Anker.