Lobby tijdens een recessie: Mark van den Anker te gast bij BNR Lobbypanel

Lobby tijdens een recessie: Mark van den Anker te gast bij BNR Lobbypanel

Op woensdag 12 augustus 2020 was Wepublic-partner Mark van den Anker weer te gast bij het BNR Lobbypanel samen met bijzonder hoogleraar Public Affairs Arco Timmermans en Roos Wouters (Werkvereniging). Met het panel kijkt Mark naar de toekomst: hoe zorgen we ervoor dat Nederland een aantrekkelijk vestigingsklimaat behoudt en welke sectoren blijvend winstgevend in de economische crisis als gevolg van corona?

Mark licht toe wat de basis vormt voor een effectieve lobbystrategie richting de Nederlandse overheid wanneer de economie in zwaar weer terechtkomt als gevolg van de coronacrisis. “Voor een goede lobby onder de aankomende economische omstandigheden moeten bedrijven meedenken met de overheid hoe geld bespaart kan worden en in welke economische sectoren Nederland in de toekomst haar geld kan blijven verdienen.” Volgens Mark gaat het tijdens de aankomende economische crisis niet langer over wat bedrijven kunnen halen (in financiële zin) in Den Haag maar wat bedrijven kunnen brengen (oplossingen, kansen en mogelijke besparingen)

Het panel sprak ook over het initiatief wetsvoorstel van GroenLinks om het mogelijk te maken multinationals die hun hoofdkantoor uit Nederland verhuizen, zoals Unilever, een verhuisboete op te leggen. Volgens Mark is dit een knap staaltje politiek handwerk van het Tweede Kamerlid Snels van GroenLinks. “De vraag is wel in hoeverre een dergelijke verhuisboete bijdraagt aan een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor multinationals. Die bedrijven zijn van groot belang voor het ecosysteem en het MKB.”

De hele uitzending kun je hier terugluisteren.

Heb je ook een vraag voor Mark? Of wil je meer weten over de manieren waarop Wepublic jou kan helpen? Neem dan vrijblijvend contact op met Mark van den Anker.