Gemeentelobby richting het Rijk: Mark van den Anker te gast bij BNR Lobbypanel

Op 15 juli 2020 was Wepublic-partner Mark van den Anker weer te gast bij het BNR Lobbypanel. In het panel kreeg Mark de vraag: waar zijn lobbyisten op dit moment nou mee bezig? Een recente kijk in de agenda van Mark: de lobby van meer dan 100 gemeenten richting het Rijk.

Binnen Den Haag is een blinde vlek ontstaan als het gaat over de financiering van gemeenten, legt Mark uit. Er gaat weinig extra geld naar het Gemeentefonds, terwijl gemeenten er steeds meer taken bij krijgen. Dit was reden voor gemeenten om de noodklok te luiden: het geld raakt op, met het risico dat bepaalde voorzieningen moeten sluiten of belastingen verhoogd moeten worden. Het is nu aan minister Ollongren (BZK) om deze zomer aan een oplossing te werken.

Het panel was benieuwd wat hierin nou precies de rol van een lobbyist is. Mark legde uit dat een gemeente vaak aanklopt met een erg technische boodschap. Het is zijn rol om die boodschap scherper te framen. “En dat je het ook interessant begrijpelijk maakt voor journalisten en politici. Door te laten zien: dit is een onderwerp dat ons raakt.” Uiteindelijk is de noodklok van de gemeenten zo persoonlijk gemaakt dat zij hiermee de voorpagina hebben gehaald.

De hele uitzending kun je hier terugluisteren.

Heb je ook een vraag voor Mark? Of wil je meer weten over de manieren waarop Wepublic jou kan helpen? Neem dan vrijblijvend contact op met Mark van den Anker.