MotieMachine: vrouwen succesvoller in de Tweede Kamer

Ook al zijn er een stuk minder vrouwen in de huidige Tweede Kamer dan mannen – namelijk ongeveer 1/3 – ze zijn wel een stuk succesvoller. Vrouwelijke Kamerleden weten in het kabinet Rutte III meer moties aangenomen te krijgen dan mannen, namelijk respectievelijk 54% en 49%. Dit blijkt uit een analyse op basis van de MotieMachine: een toepassing van kunstmatige intelligentie op de open data van de Tweede Kamer.

Eerdere kabinetten

Als je terugkijkt naar eerdere kabinetten zijn vrouwen steeds beter geworden hierin. In Balkenende IV wisten vrouwen namelijk 42% van hun moties aangenomen te krijgen, in Rutte II 40%. Mannen lieten een forse groei in effectiviteit zien: tijdens Balkenende IV wisten mannen slechts 37% van de moties aangenomen te krijgen.

Moties kunnen alleen ingediend worden of door meerdere Kamerleden. Mannen treden hier in alle onderzochte kabinetsperiode solistischer op: zij dienden vaker alleen een motie in dan vrouwen. In Rutte III werd 39% van de moties door één vrouw ingediend en 46% van de moties alleen door een man. Sowieso dienden mannen een stuk meer moties in dan vrouwen: 67% van de moties werd door een man ingediend.

Als je naar de belangrijkste maatschappelijke thema’s kijkt zien we dat op de thema’s klimaat, energietransitie en ziekenhuizen vrouwen effectiever zijn. Op de thema’s corona, Brexit en Schiphol zijn mannen effectiever.

Over de MotieMachine

De MotieMachine haalt interessante, strategische inzichten naar boven over het stemgedrag van Kamerleden en de succesfactoren om een motie aangenomen te krijgen. Dit helpt de adviseurs van Wepublic om ons advies te verrijken met data. Wepublic heeft de ambitie om dit soort tools en onderzoeken vaker uit te voeren en te kijken naar mogelijkheden op het gebied van kunstmatige intelligentie.

Wil je meer weten over onze adviezen of onderzoeken, neem contact op met Maaike van Hooidonk via [email protected] of 06-48786630.