COVID-19: Wat media, politiek en de overheid zeggen over het coronavirus

Leestijd: 3 minuten

COVID-19. Tot een aantal maanden geleden had niemand ervan gehoord. Sinds half januari is het Coronavirus het gesprek van de dag. Zowel thuis, op kantoor en op het schoolplein, als in de traditionele en sociale media. Wij gebruiken onze data en algoritmes van onze tool Issue Tracker om te kijken hoe de aandacht voor het issue zich ontwikkelt. Met onze COVID-19 monitor blijft u op elk moment geïnformeerd over het onderwerp. Uit deze producten blijkt dat ook dit issue zich ontwikkelt als elk ander issue: de aandacht begint bij de mensen thuis en verplaatst zich via de media en stakeholder richting de politiek en overheid. Hieronder een aantal interessante facts & figures over dit issue.

Ontwikkelingen in de media synchroon aan besmettingen met COVID-19

We zien sinds afgelopen week een flinke stijging in berichtgeving in de media. Niet zo gek als je het naast het aantal geconstateerde patiënten in Nederland legt, en beseft dat toen de eerste patiënt in Nederland is geconstateerd. Wel zien we met name in de media een grote stijging. De politiek, het maatschappelijk middenveld en de overheid volgen gestaag.

 

Het briefje van Bruins: de berichtgeving vanuit politiek en overheid over COVID-19

De overheid en politiek komen pas laat op gang. Pas eind februari werden meerdere schriftelijke vragen gesteld in de Tweede Kamer. De Kamervragen komen vanuit het hele politieke spectrum: van SP tot PVV. Het “briefje van Bruins” was een veelbesproken onderwerp in de media. Live op televisie ontving minister Bruno Bruins (Medische Zorg) een briefje over de vaststelling van de eerste coronapatiënt in Nederland. Het is uiteindelijk het Tweede Kamerlid Hijink (SP) die op 3 maart een plenair debat aanvraagt. Op 5 maart is dat debat gehouden.

Interessant is de tone of voice van de berichtgeving. De overheid en brancheverenigingen in de zorg proberen in de berichtgeving de rust te bewaken en met name een voorlichtende rol te hebben. Verschillende organisaties gaan ook in op de economische gevolgen van het virus. Zo kopte VNO-NCW ‘Gevolgen coronavirus nog maanden voelbaar voor bedrijfsleven’, SEO Economisch Onderzoek stelde dat ‘het Coronavirus 5 tot 10% van het bbp kan kosten’ en het Centraal Planbureau die iets voorzichtiger aangaf dat de impact van het virus op de economie zeer onzeker is.

Drie concrete dingen die Wepublic voor u kan doen rondom het COVID-19 virus:

  1. Er is ontzettend veel te lezen en luisteren over het virus, hoe weet je dat de informatie betrouwbaar is? Met onze COVID-19 monitor ben je op de hoogte van het laatste, betrouwbare en relevante nieuws over het virus. Wij houden voor u alle relevante bronnen in Nederland nauwlettend in de gaten. Het RIVM, de gehele Rijksoverheid, de Eerste en Tweede Kamer, de WHO en andere relevante organisaties.
  2. Met onze Issue Tracker kan je één onderwerp, zoals het COVID-19 virus helemaal laten uitspitten door ons. Wij komen graag langs om de mogelijkheden hiervan te laten zien.
  3. Lees onze blog Corona & Communicatie: een blog met concrete tips over hoe je over het coronavirus moet communiceren.