Wat betekent de uitslag van de Europese verkiezingen in Nederland?

Wat betekent de uitslag van de Europese verkiezingen in Nederland? Wie kunnen we aanwijzen als DE winnaar? Een nek aan nek race tussen PVV en GroenLinks-PvdA.

Gisteravond liet de exitpoll van Ipsos zien dat GroenLinks-PvdA met acht zetels de grootste partij is en dat de PVV met zeven zetels de meeste zetels heeft gewonnen ten opzichte van de vorige verkiezingen. Maandag, als ook de uitslagen van de andere landen binnen zijn, laat de definitieve uitslag ons zien wie de winnaar is.

Maar is de nadruk leggen op de winnaar wel zo belangrijk? Catherine de Vries, hoogleraar Europese politiek, zei vanochtend het NOS Radio 1 Journaal: “In Nederland kijken we altijd, naar wie wordt de grootste. Veel interessanter is alleen hoe de pro-Europese partijen het hebben gedaan tegenover de sceptische partijen. En dan zien we dat de pro-Europese partijen als PvdA-GroenLinks, VVD en D66 in totaal zo’n twee derde van alle stemmen heeft behaald en de sceptische partijen een derde.” De Vries geeft aan dat dit te maken heeft met dat Pro-Europese partijen hun kiezers veel meer hebben weten te mobiliseren. Verder benoemt zij dat de opkomst van de kiezers van de coalitiepartijen tegenvalt. Er kan gesteld worden dat de Pro-Europese stemmers meer de noodzaak voelde om te gaan stemmen.

De opkomst in de andere lidstaten is dan ook bepalend voor de uitslag en daarmee welke koers het Europese parlement in slaat. In alle 27 lidstaten worden in totaal 720 Europarlementariërs gekozen en 31 daarvan worden ingevuld door Nederland. Hebben we straks een meerderheid in het parlement die Pro-Europees is of eerder sceptisch? En wat betekent dit voor de situatie in Nederland? Onder andere klimaatbeleid en asiel en migratie vraagstukken zijn afhankelijk van de wet- en regelgeving in Europa. Wat voor impact gaat de verkiezingsuitslag hebben op het verloop van de plannen van het nieuwe kabinet? Gaat de EU het nieuwe kabinet helpen met het uitrollen van hun plannen of wordt het een strijd om het hoofdlijnenakkoord te kunnen realiseren?

Na het weekend, als de totale uitslag van alle lidstaten bekend is, geven wij antwoord op deze vragen en nemen we je verder mee in wat de uitslag van de Europese verkiezingen voor Europa en Nederland betekent.

Wenst u een analyse van de uitslag op de voor u belangrijke thema’s en onderwerpen? Neem dan contact op met Wepublic.