Veel om over na te praten bij het GKSV Day after ontbijt

Het was vroeg, voor sommigen heel vroeg, maar desondanks was ons ‘day after de gemeenteraadsverkiezingen’ ontbijt zeer geslaagd. Met zo’n verrassende (voorlopige) uitslag in Amsterdam was het goed napraten. Samen hebben we geanalyseerd en voorspeld wat de nieuwe politieke verhoudingen gaan betekenen voor de stad. Dat deden we in de mooie setting van de Cooper Study van restaurant Jansz, met Amsterdamse public affairs professionals en als hoofdgast D66-kamerlid en voormalig Amsterdams lijsttrekker Jan Paternotte.

Een aantal gedeelde conclusies:

  • Politiek: GroenLinks is de winnaar en zal het voortouw nemen in de formatie. Ondanks dat er meerdere coalities mogelijk zijn, zal het niet eenvoudig zijn om een constructieve meerderheid te vormen. Gaan ze met 3 partijen over links met D66 en PvdA, over rechts met D66 en VVD of passeren ze D66 in een coalitie met PvdA, SP en VVD? Duidelijk is dat het enige tijd zal duren voordat Amsterdam een nieuw college heeft.
  • Thema’s: Hèt thema van de campagne was wonen. De vraag is nu hoe de wensen van verschillende partijen voor verschillende doelgroepen, in het coalitieakkoord terecht komen. Hoeveel sociale huur en hoeveel middenhuur zal er gebouwd worden. En waar? Daarnaast was de drukte in de stad een belangrijk thema. Verdere pogingen om de groei van het toerisme in de stad terug te dringen zullen niet ongemoeid blijven. Denk bijvoorbeeld aan het verhogen van de toeristenbelasting. Voor wat betreft de drukte van het verkeer moeten er grote en dus ook dure keuzes gemaakt worden. Met de groei van de stad mag het verkeer niet vast lopen. Tegelijkertijd moeten deze keuzes in lijn zijn met de duurzaamheidsdoelstellingen. Het aanstaande college zal hier plannen voor gaan maken.
  • Next steps: Kortom, de public affairs professional kan verder aan de slag. Voor de één biedt een college aangevoerd door GroenLinks kansen voor meer ruimte op het gebied van duurzaamheid. De ander zal juist de rem willen zetten op die groene ambities. Net als tijdens de campagne is het van belang om ook nu goed geïnformeerd te blijven over wat er speelt in de formatie en je huiswerk op orde te hebben. Zodat je, zodra het college gevormd is, snel aan tafel zit met de nieuwe bestuurders.