‘Samen’ is het sleutelwoord

Minister Kamp geeft aan dat hij de communicatie bij grote energieprojecten wil verbeteren (FD 2 februari). Omdat deze projecten grote impact hebben op de leefomgeving is er veel weerstand. De maatregelen die Kamp voorstelt, zijn een stap in de goede richting.
Om het debat tussen stakeholders, publiek en media beter te begrijpen, hebben we in 2015 onderzoek gedaan naar ‘windmolens op zee’ en ‘Groninger gas’. Wij merkten dat het debat te vaak te snel ‘op slot’ gaat. Juist bij grote projecten is het zaak naar de lange termijn te kijken en partijen onderdeel van de oplossing te laten zijn. Het is een schaakspel waarin je onder meer ruimte moet laten voor het geluid van de tegenpartij. De knop staat vooral op ‘zenden’ en te weinig op dialoog.
‘Ieder voor zich’ leidt tot hevige botsingen die veel media-aandacht krijgen. Zelden kiest het grote publiek daarbij de kant van de overheid. En als je het publiek niet aan je kant hebt, dan heb je ook de media niet mee en vice versa. Het sleutelwoord bij grote energieprojecten is dan ook luisteren, je verplaatsen in de ander en komen tot een optimale manier van samenwerken.
Hier kunt u het artikel lezen dat op maandag 1 februari in het FD verscheen. Kop: “Kamp wil communicatie bij projecten verbeteren”
Hier kunt u de ingezonden brief van Frank Körver downloaden. Kop: “‘Samen’ sleutelwoord’
Hier vindt u het nieuwsbericht dat we eerder over ons onderzoek naar ‘Groninger gas’ en ‘Windmolens op zee’ hebben gepubliceerd. Kop: “Wat ‘Groninger gas’ en ‘Windmolens op zee’ ons leren; 5 inzichten in issuesmanagement.
Hier vindt u een artikel van Frank Körver en Pieter Tichelaar op Communicatieonline over het onderzoek dat  GKSV heeft verricht naar ‘Groninger gas’ en ‘Windmolens op zee’.