Mark van den Anker te gast bij BNR Lobbypanel

Op woensdag 7 juli 2021 was Wepublic-partner Mark van den Anker te gast bij het BNR Lobbypanel. Naast Mark was ook Wimar Bolhuis, econoom aan de universiteit van Leiden, te gast. In de uitzending werd onder andere ingegaan op een GGD-directeur uit de regio Beverwijk die de naam Tata Steel liet schrappen uit een rapport over longkanker in Beverwijk. Daarnaast werd het manifest van werkgeversorganisaties en gemeenten besproken die onlangs alarm sloegen over de verslechtering van het Nederlandse vestigingsklimaat.

Een grote groep van werkgeversorganisaties en 50 gemeenten slaat alarm over het vestigingsklimaat van Nederland in een manifest dat is aangeboden aan informateur Hamer. Ze vinden dat ze te lang moeten wachten op oplossingen over de woningbouwopgaven en de stikstofcrisis. Een veelgehoorde wens, aldus Mark. Volgens hem is een betrouwbare overheid met een lange termijn visie nodig. “Een voorbeeld van structureel beleid is de innovatiebox waar grote bedrijven zoals MSD, ASML en Heineken gebruik van maken. Onzekerheid over het voortbestaan remt R&D investeringen, terwijl de maatregel juist goed werkt.”

In de gemeente Beverwijk komt longkanker bij zowel mannen als vrouwen 25 procent vaker voor dan gemiddeld. In het eindrapport van de GGD werd de rol van Tata Steel niet genoemd, terwijl hier in voorgaande conceptversies wel over werd gesproken. Mark is niet overtuigd dat Tata Steel hier actief heeft gelobbyd. “De belangen van gemeenten zijn divers, dit reikt van volksgezondheid tot economische bedrijvigheid. Dit staat soms op gespannen voet. Deze situatie zorgt dat het vertrouwen in de GGD is geschaad, net als de reputatie van Tata Steel.”

Tot slot deed Mark een laatste oproep voor de arcadehallen. Deze vormen uitzondering in de omzetbelasting. Ze vallen namelijk onder de hoge btw-tarief van 21%. Kermissen, bioscopen en escaperooms hebben allemaal een beduidend lagere btw-tarief. Onterecht, volgens Mark. “Juist nu is het volgens hem van belang om eenduidig beleid te hanteren.” Hij roept de overheid op hier nogmaals naar te kijken.

Benieuwd naar de rest van deze uitzending en het verdere advies van Mark? Luister hier de volledige uitzending terug.

Heb jij een vraag voor Mark? Of wil je meer weten over de manieren waarop Wepublic jou kan helpen? Neem dan vrijblijvend contact op met Mark van den Anker.