Mark van den Anker te gast bij BNR Lobbypanel

Op woensdag 19 mei 2021 was Wepublic-partner Mark van den Anker te gast bij het BNR Lobbypanel. Naast Mark was ook Peter van Keulen, oprichter van Public Matters, te gast. In de uitzending werd onder andere ingegaan op de succesvolle lobby van de bibliotheken. Daarnaast besprak het panel de cultuursector die in het openingsbeleid van minister De Jonge (VWS) achteraan in de rij aansluit.

Mark sprak over de bibliotheken die volgens hem een zeer succesvolle lobby hebben gevoerd. Zij werden een stap vooruit geschoven in het huidige versoepelingsbeleid. De reden volgens Mark: “Ze hebben bij de juiste partijen met de juiste boodschap aan de bel getrokken, wat leidde tot een aangenomen motie. Ze hadden oog voor wat er maatschappelijk speelt en maakten goed concreet welk maatschappelijk taak ze bediende”. Lobby by the Book, zo stelde Peter van Keulen.

Ook werd de cultuursector besproken die, in tegenstelling tot de bibliotheken, niet zo succesvol waren in hun lobby. De sector benadrukt dat cultuur essentieel is voor de afleiding en ontwikkeling van mensen. Mark gaf aan dat gelijk hebben en gelijk krijgen twee verschillende dingen zijn. “Dit is wat de cultuursector momenteel overkomt, waardoor ze helaas achteraan in de rij moeten sluiten.” Mark gaf aan dat de cultuursector er wellicht goed aan doet om over haar argumentatie te reflecteren, om zo het verhaal nóg scherper te hebben.

Tot slot besprak de panel de brief aan informateur Mariëtte Hamer, afkomstig van Transitie Coalitie Voedsel. Een brede coalitie van meer dan 50 vertegenwoordigers uit de wetenschap, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties heeft op 18 mei, Wereld Plantendag een oproep gedaan aan de informateur. De groep dringt er bij het nieuwe kabinet op aan om hoofdzakelijk ‘vlees op het menu’ niet langer vanzelfsprekend te laten zijn. Mark stelt dat de brief bij voorbaat een succesvolle lobby is aangezien de transitie al langer is ingezet. “De coalitie speelt in op een trend en een sentiment wat al plaatsvindt. Dat ze met deze oproep komen verbaast mij niks. De retail sector is hier al volop mee bezig en ook het kabinet gaat de komende jaren vol inzetten op gezonde voeding.” Volgens Mark heeft de coalitie hiermee een goed momentum te pakken.

Benieuwd naar de rest van deze uitzending en het verdere advies van Mark? Luister hier de volledige uitzending terug.

Heb jij een vraag voor Mark? Of wil je meer weten over de manieren waarop Wepublic jou kan helpen? Neem dan vrijblijvend contact op met Mark van den Anker.