Mark van den Anker te gast bij BNR Lobbypanel

Op woensdag 27 oktober 2021 was Wepublic-partner Mark van den Anker te gast bij het BNR Lobbypanel. Naast Mark was ook Mirjam Bink, medeoprichter van Ondernemend Nederland, te gast. In de uitzending werd onder andere ingegaan op de geoliede lobby van Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB). Wat is hier precies het probleem en staan de belastingadviseurs in hun recht? En: in aanloop naar de COP26 bespreekt het Lobbpanel over de ‘lobby’ van het KNMI. Moet een instituut als het KNMI zich wel zo profileren?

Mark vroeg in deze uitzending aandacht voor ondernemers in de zorg. Hij geeft aan dat er in de politiek veel wordt gepraat over innovatie en technologie, maar dat er nog te weinig actie wordt ondernemen. Hij geeft aan dat er enorme kansen liggen om de kosten van de zorg te reduceren, bijvoorbeeld door de toepassing van eHealth. Hierbij vraagt hij de overheid om meer lef en daadkracht te tonen.

De leden van de Lobbypanel hebben het over de kritische inbreng van de Nederlandse Orde van de Belastingadviseurs (NOB). Enkele Kamerleden gaven aan te spreken over een ‘agressieve lobby’. Onterecht, volgens Mark van den Anker. “Specialistische beroepen zoals artsen, advocaten en fiscalisten stellen vaker diepliggende vragen bij wetsvoorstellen om goed inzicht te krijgen in de uitvoering. Het is belangrijk dit soort beroepsorganisaties met hele specialistische kennis serieus te nemen en vragen te blijven beantwoorden”.

In aanloop naar de COP26, sprak het lobbypanel daarnaast over het klimaatsignaal van de KNMI. Was de berichtgeving te alarmerend is er hier sprake van lobby? Volgens Mirjam Bink schuurt het tegen de lobby en heeft KNMI gebruik gemaakt van de juiste timing. Mark vult aan: “Tegenwoordig is er vrijwel niemand die niet lobbyt. We zien overal dat organisaties maar ook individuen mondiger worden in het publieke debat”. Volgens Mark heeft zowel het KNMI als Nederland er belang bij dat deze boodschap aan het voetlicht wordt gebracht. Dit doet volgens hem niks af van het vertrouwen op de wetenschappelijke publicaties van het instituut.

Benieuwd naar de rest van deze uitzending en het verdere advies van Mark? Luister hier de volledige uitzending terug.

Heb jij een vraag voor Mark? Of wil je meer weten over de manieren waarop Wepublic jou kan helpen? Neem dan vrijblijvend contact op met Mark van den Anker.