Mark van den Anker te gast bij BNR Lobbypanel

Op woensdag 31 maart 2021 was Wepublic-partner Mark van den Anker te gast bij het BNR Lobbypanel. Naast Mark was ook Maria van der Heijden, directeur van MVO Nederland, te gast. In de uitzending werd onder andere ingegaan op de burgemeesters die afgelopen week een duidelijke routekaart eisten om Nederland uit de pandemie te loodsen. Daarnaast besprak de panel of de nieuwe opkoopregeling iets kan doen aan de penibele situatie van onder andere starters in de woningmarkt.

Mark sprak over het aantreden van maar liefst 69 nieuwe Kamerleden die allemaal opnieuw wegwijs moeten worden in het Haags politiek speelveld. Hij beschrijft hoe Wepublic klanten helpt om op een positieve en constructieve manier kennis te maken met de nieuwe Kamerleden. Zijn belangrijkste tip hierbij is: “Wees bewust dat Kamerleden overspoeld worden met e-mails en verzoeken om langs te komen voor een werkbezoek. Zorg dus dat je opvalt”.

Daarnaast stelde Mark dat de oproep van de burgemeesters om te komen met een vaste routekaart een voorbeeld is van bestuurlijke spaghetti. Hij benadrukte het belang van leiderschap in deze crisis en ziet graag dat er meer met één mond wordt gepraat. “Laten we de discussie op de juiste plek voeren; de overheid moet met één mond spreken, de regie nemen én houden om Nederland uit de crisis te loodsen”.

Tot slot, sprak het panel over De Nederlandse Bank (DNB) die stelling nam tegenover het nieuwe wetsvoorstel van de opkoopbescherming. “Dergelijke regulering leidt er niet toe dat starters makkelijker een huis kunnen huren”, aldus DNB-directeur Olaf Sleijpen. Mark noemde het optreden van DNB een zeer effectieve lobby. “Als het wetsvoorstel wordt verworpen door de Eerste Kamer, is het hele plan van tafel. Dat een belangrijke raadgever van de overheid juist nu aan de alarmbel trekt, is een krachtig lobby-signaal”. Ook Mark geeft aan het wetsvoorstel marktverstorend te vinden.

Benieuwd naar de rest van deze uitzending en het verdere advies van Mark? Luister hier de volledige uitzending terug.

Heb jij een vraag voor Mark? Of wil je meer weten over de manieren waarop Wepublic jou kan helpen? Neem dan vrijblijvend contact op met Mark van den Anker.