Lobbypanel over o.a. het elektriciteitsnet en het Maatschappelijk Impact Team

Op woensdag 15 juni sloot onze co-CEO Mark van den Anker samen met Arco Timmermans aan bij het BNR Lobbypanel, een tweewekelijks radioprogramma van BNR Nieuwsradio waarin gasten uit de public affairs-wereld hun licht schijnen op de laatste ontwikkelingen in politiek Den Haag en daarbuiten.

Toenemende druk op het elektriciteitsnet

Tijdens de uitzending passeerden verschillende onderwerpen de revue. Een onderwerp dat Mark specifiek interesseerde was de toenemende druk op het elektriciteitsnet: “We hebben de ambitie om ook met z’n allen meer elektrisch te rijden. De politiek moet daarin keuzes maken. Als je snel winst wil behalen op de uitstoot van het verkeer, dan is het verstandig om de uitrol van laadpalen en laadinfrastructuur voorrang op het net te geven. Het zou daarbij helpen als partijen buiten de overheid ook in het elektriciteitsnet mogen investeren, zoals pensioenfondsen.

Maatschappelijke Impact Team

Ook kwam het nieuwe Maatschappelijke Impact Team (MIT) ter sprake, die vanuit het maatschappelijk aspect adviezen uitbrengt over het coronabeleid. Mark: “Het is wel goed dat het er is, want er wordt ook wel aandacht gevraagd voor de maatschappelijke effecten, maar uiteindelijk beslist het kabinet over de maatregelen. Je moet je dan ook afvragen of het coronabeleid nog puur bij het ministerie van VWS moet liggen, of dat je misschien een overkoepelende minister nodig hebt.”

Stikstofbeleid

Tenslotte passeerde ook het VVD-congres, waar de leden tegen het stikstofbeleid van de partij stemde. Beide gasten herkenden de sterke positie van de boeren binnen de VVD en het CDA, maar pleiten voor een koersverandering in hun lobby: “De uitdaging voor de boerenlobby is hoe ze van de agendasetting nu verder gaan. De vraag waar ze mee aan de slag moeten is de hoe-vraag – hoe moet het dan wel?”

Het BNR Lobbypanel met Mark en Arco kun je hier terugluisteren.