Lobbypanel over o.a. de ‘btw-lek’, Spaans bouwbedrijf Ferrovial en het verbod op e-sigaretten met smaakjes

Op 12 april 2023 nam Mark van den Anker (co-CEO) deel aan BNR Lobbypanel. Een wekelijkse radioprogramma/podcast waarbij experts uit het veld de belangrijkste lobbyontwikkelingen doornemen. Naast Mark deed ook Peter van Keulen, partner van Public Matters, mee aan het panelgesprek.

Ten eerste kwam de eigen lobby van Wepublic ter sprake, Mark vertelde dat Wepublic zich inspant voor de Life, Sciences and Health (LSH) topsector. Onlangs is er een bidbook opgesteld om zich hard te maken voor de sector farmaceuten o.a. zodat er meer vergelijkbare bedrijven naar Nederland komen om deze sector sterker te maken en bij de dragen aan innovatie en economie samen met het ministerie van EZK, VWS en OCW. Ondanks dat de LSH sector in Nederland sterk is, is het ook van belang om internationale bedrijven in Nederland te hebben voor het creëren van meer banen en innovatie.

Vervolgens werd er gesproken over de afschaffing van de zogeheten vastgoedaandelentransactie ofwel de ‘btw-lek’. Deze maatregel gaat over het afschaffen van fiscaal voordeel voor kopers en verkopers van nieuw vastgoed. Werkgevers, bouwers en projectontwikkelaars waarschuwen voor de vertraging van bouwprojecten wanneer dit voordeel wordt afgeschaft. Mark begrijpt de reden achter de maatregel, maar stelt ook dat de maatregel die nu wordt voorgelegd haaks staat op de ambitie van het kabinet om woningen te bouwen. Peter voegt hieraan toe dat de brancheorganisaties (vastgoed, fiscalisten) met VNO-NCW als vlaggendrager succesvol hebben gelobbyd via de media, al is het misschien wat te proactief qua timing, en moet het ministerie ook meer ruimte krijgen om te draaien.

Aansluitend kwam de Spaanse multinational Ferrovial ter sprake, dat zich in Nederland wil vestigen vanwege het Nederlandse vestigingsklimaat en het verkrijgen van een dubbele beursnotering. Peter zegt dat het hier gaat om een lobby om het vestigingsklimaat, waarbij de Spaanse overheid tegenover de Nederlandse overheid staat. In principe wordt een dreigement niet als het meest prettige lobbymiddel ervaren, in Nederland is onze traditie bij een dreigement dat we die bedrijven enthousiast uitzwaaien, en ik denk dat we moeten opletten dat we wel met elkaar de economie en de samenleving in beweging kunnen houden, aldus Mark.

Als laatste werd er in het lobbypanel gesproken over het verbod op smaakjes in e-sigaretten dat 1 oktober dit jaar ingaat. De brancheorganisatie voor elektronische sigaretten is het daar niet mee eens en begint nu een bodemprocedure tegen de staat om het verbod van tafel te krijgen. Lobbyen via de rechter gebeurt volgens Peter steeds meer, zoals de Urgenda en Shell zaken. Mark wenst de brancheorganisatie succes bij de rechter: “We hoorden vanochtend op het nieuws dat minderjarigen gewoon vapes en e-sigaretten kunnen kopen terwijl de brancheorganisatie voor elektronische sigaretten zelf predikt dat dit niet zo is, dunne argumenten en een slecht verhaal dus”.

De hele aflevering is hier terug te luisteren.

Heeft u ook behoefte aan advies? Of heeft u een vraag aan Mark? U kunt contact opnemen met Mark van den Anker.