Lobbypanel over het woningtekort, Europese Chips Act, stikstof en meer

Op woensdag 13 april 2022 was Wepublic-partner Mark van den Anker te gast bij het BNR lobbypanel. Mark zat daar samen met Peter van Keulen, oprichter van Public Matters. Er werd gesproken over de Europese Chips Act, de stikstofcrisis en over begrotingstekorten van de Rijksbegroting. Mark kaart het onderwerp van ‘Wonen kan niet Wachten’ aan.

Wonen kan niet wachten

Mark kaart het onderwerp van het woningtekort aan. Hij stelt dat Wepublic op een lokaal niveau pleit voor constructieve oplossingen; zet in op flexibel wonen, wat snel ingezet kan worden. Hiervoor vraagt Mark, met zijn collega’s van Wepublic, aandacht bij lokale politici.

Mark van den Anker: ‘Met flexibel wonen kun je binnen een klein jaar echt al schaalbaar woningen mee regelen. Het probleem zit vooral in de permanente woningbouw waar nu niet de middelen, de menskracht en niet de mensen voor zijn. Dit kun je nu oplossen door nu tijdelijke woningen te bouwen en dan op de lange termijn permanente woningen te bouwen’.

Chips Act

Europa wil fors investeren in de eigen chip productie om op die manier ook strategische autonomie binnen de Unie te garanderen. Er valt daarbij veel geld te verdelen.

Mark: ‘Dit gesprek loopt al langer op Europees niveau; hoe zorg je ervoor dat je niet afhankelijk bent van andere continenten? Maar ook zorgt het ervoor dat je niet afhankelijk bent van bepaalde delen in de productieketen. Het belangrijkste nu is dat we moeten zorgen dat we de mensen hebben die technisch opgeleid zijn. Zet daar fors op in.’

Stikstof

Peter geeft aan dat de meeste aandacht nu niet gaat naar het beleid van minister Van der Wal (Natuur & Stikstof), maar naar haar taalgebruik over dit beleid; dat helpt allemaal niet. Een ‘woest-aantrekkelijke regeling’ om boeren uit te kopen lijdt alleen maar tot meer frustratie stelt hij.

Mark begrijpt dit punt maar vindt dat er teveel nadruk ligt op taal in dit geval. De regeling zelf, vindt Mark dat de regeling ook wel tegenvalt voor grote bedrijven en voor boeren.  Mark: ‘Je moet maatwerk leveren, perspectief leveren aan boeren en een keer doorpakken in plaats van blijven praten over hoe het zou moeten’.

Begrotingstekorten

Met de nieuwe begrotingstekorten speelt de vraag opnieuw in Den Haag of ondernemers meer belast moeten worden.

Mark: ‘Het is vooral apart; een paar maanden terug is er nog genoeg geld en nu is er een gat van 10 miljard euro. En nu moet er met de pet worden langsgegaan bij ondernemers voor een incidentele uitgave. Dat is logisch vanuit boekhouders perspectief, maar dit land moet niet gerund worden door boekhouders; er is visie nodig voor de lange termijn’.

Uitzending terugluisteren

Benieuwd naar de rest van deze uitzending en het verdere advies van Mark? Luister de volledige uitzending terug via BNR Lobbypanel.

Contact

Heb jij een vraag voor Mark? Of wil je meer weten over de manieren waarop Wepublic jou kan helpen? Neem dan vrijblijvend contact op met Mark van den Anker.