Lobbypanel over de Voorjaarsnota, initiatiefnota, lobbyregels en flitsbezorgers

Op woensdag 11 mei 2022 was Wepublic-partner Mark van den Anker te gast bij het BNR lobbypanel. Mark zat daar samen met Jan Meerman, directeur van belangenorganisatie INretail. Er werd gesproken over de Voorjaarsnota, initiatiefnota van Pieter Omtzigt en Laurens Dassen over strengere lobbyregels, de gedragscode van flitsbezorgers en extra financiering voor binnensteden.

Voorjaarsnota

Mark kaart het rondje langs de velden van premier Rutte en minister van Financiën Kaag aan om geld op te halen voor het financieren van de voorjaarsnota. Hij stelt dat er een onzalig plan is om de 30%-regeling voor expats af te schaffen.

Mark van den Anker: ‘Zoals diverse bedrijven, startups, maar ook universiteiten en onderzoeksinstellingen al hebben bepleit: dit zou wel een hele onhandige maatregel zijn. Je haalt aan de ene kant een besparing binnen, maar aan de andere kant maak je Nederland wel heel onaantrekkelijk voor expats, waarmee de economie en innovatie wordt geraakt.’

Lobbyregels

Presentator Thomas van Zijl snijdt het onderwerp van de initiatiefnota van Pieter Omtzigt en Laurens Dassen om lobbyen beter te reguleren aan. Er wordt aan Mark gevraagd of het tijd wordt dat lobbyen beter wordt gereguleerd of zelfs aan banden gelegd.

Mark van den Anker: ‘Ik begrijp het initiatief en er zitten best wel aardige gedachten achter, maar het is eigenlijk een gemiste kans en leidt het tot schijntransparantie. Wat de heren niet helder maken is  de definitie van een lobbyist.’

Mark bepleit dat veel personen, voorzitters en directeuren van brancheorganisaties, beleidsmedewerkers die lobbyen niet zodanig geregistreerd staan, omdat zij geen lid zijn van de Beroepsvereniging voor Public Affairs en daarom ook niet onder de afgesproken gedragscode vallen.

Mark van den Anker: ‘Ik zou eigenlijk veel verder willen gaan dan Omtzigt en Dassen bepleiten. Ik zou eigenlijk ook dat lobbyverbod willen doortrekken naar de Eerste Kamer en de Tweede Kamer, want voor hen geldt natuurlijk precies hetzelfde als voor de bewindspersonen.’

Transparantie en toegang tot de overheid is uiteindelijk het belangrijkste volgens Mark. Hij bepleit meer ondersteuning van Tweede Kamerleden, zodat zij alle relevante informatie van buitenaf goed kunnen ontvangen en afwegen. Volksvertegenwoordigers dienen zelf inzage te geven in hun eigen afweging om tot een bepaald besluit te komen.

Flitsbezorgers

Thomas van Zijl stelt dat de flitsbezorgers nu een gedragscode hebben opgesteld omdat er veel kritiek is op de zogenaamde ‘darkstores’ in de binnensteden.

Mark van de Anker: ‘Vanuit lobbyperspectief is zo’n gedragscode altijd goed om te doen. (…) Ik heb er wel met een kleine glimlach zitten kijken, omdat ze zeiden dat ze zich aan de wet gingen houden. (…) Zo’n gedragscode laat wel altijd zien dat een bedrijf zichzelf serieus neemt en constructieve verandering wilt.’

Uitzending terugluisteren

Benieuwd naar de rest van deze uitzending en het verdere advies van Mark? Luister hier de volledige uitzending terug.

Contact

Heb jij een vraag voor Mark? Of wil je meer weten over de manieren waarop Wepublic jou kan helpen? Neem dan vrijblijvend contact op met Mark van den Anker.