Lobbypanel: de beste en slechtste lobby van 2022

Woensdag 28 december was Mark van den Anker, co-CEO van Wepublic, te gast bij het laatste BNR Lobbypanel van 2022. In het panel zat naast hem deze week Tristan Bons, hoofd belangenbehartiging bij VBO. Met presentator Thomas van Zijl bespraken zij de beste en slechtste lobby van 2022.

De keuze van Mark voor slechtste lobby van het afgelopen jaar viel op de campagne “Nederland Vleesland”, waarmee de vleesindustrie volgens Mark de plank volledig mis sloeg. De campagne paste niet binnen de huidige maatschappelijke tendens waarin onze vleesconsumptie steeds meer ter discussie komt te staan.

Mark van den Anker: “Het is een gebrek aan timing en sense of urgency: wat gebeurt er in de wereld om ons heen. Als je dan ook nog feiten gaat verdraaien en naar je hand gaat zetten, is dat helemaal funest voor een lobby. Je moet bij de feiten blijven en betrouwbaar zijn.”

Het panel besprak daarnaast ook de recente “kopersboycot” die vakbond FNV tijdens de kerstdagen afriep op Bijenkorf, Etos en Holland & Barrett om betere arbeidsvoorwaarden voor medewerkers af te dwingen. Mark stelt dat de vakbond zich hiermee niet als constructieve gesprekspartner heeft neergezet, en vindt dat FNV een stuk creatiever had kunnen zijn in haar lobby zonder schade toe te brengen aan bedrijven waar we trots op zouden moeten zijn.

Een goede lobby werd volgens Mark gevoerd door de openbare bibliotheken, waarop door gemeenten de afgelopen jaren flink is bezuinigd. Tijdens de coronaperiode hebben de bibliotheken echter hun sterke meerwaarde bewezen, waardoor ze nu structureel extra geld hebben gekregen vanaf 2025.

Mark van den Anker: “Ondanks dat de bibliotheek eigenlijk een zelfverkopend lobby-onderwerp is, kwam pas tijdens corona deze bewustwording onder politici en beleidsmedewerkers. De timing was goed, meteen na corona met een nieuw kabinet doorpakken. Een sterk staaltje lobbywerk.”

Vooruitblikkend op het nieuwe jaar, stelt Mark dat 2023 een belangrijk transitiejaar wordt. “Alles wat afgelopen jaar niet is besloten, waarover geen knopen zijn doorgehakt, moet het komend jaar gebeuren.” Benieuwd naar de rest van deze uitzending en het verdere advies van Mark? Luister hier de volledige uitzending terug.

Heb jij een vraag voor Mark? Of wil je meer weten over de manieren waarop Wepublic jou kan helpen? Neem dan vrijblijvend contact op met Mark van den Anker.