Lobbypanel over het corruptieschandaal in het Europees Parlement en meer

Op woensdag 14 december was Wepublic co-Ceo Mark van den Anker te gast bij het BNR Lobbypanel. Mark zat daar samen met Maria van der Heijden, directeur van MVO Nederland. In het panel werd onder leiding van presentator Thomas van Zijl onder meer gesproken over het grote corruptieschandaal in het Europees Parlement en de versteviging van lobbyregels in Brussel. Er werd verder gesproken over het pleidooi van Gasunie voor meer LNG-terminals in Nederland.

Mark begon de uitzending met een pleidooi voor Albemarle, een lobbydossier waar hij van vindt dat er eigenlijk niet gelobbyd voor hoeft te worden. Hij gaf aan dat de fabriek van Albemarle in Amsterdam Noord haar restwarmte wil gebruiken om de nieuwe woonwijk, het Hamerkwartier, te verwarmen. Desalniettemin, gaat de Gemeente Amsterdam niet in op dit cadeau en verwijst het naar de prullenbak.

Mark van den Anker: ”Nu verdwijnt de warmte in ’t IJ, dat is goed voor de tropische vissen in ’t IJ, maar het is echt een gemiste kans en draagt niet bij aan de ambities die we met z’n allen in Nederland hebben op het gebied van duurzaamheid en circulaire economie.”

Thomas van der Zijl haalt het onderwerp aan over een groot corruptieschandaal in het Europees Parlement, waar het lijkt dat Qatar meerdere prominenten Europarlementariërs zou hebben omgekocht in een poging de Europese besluitvorming te beïnvloeden. Mark benadrukt dat dit niks met lobbyen te maken heeft, omdat het gaat over omkoping wat onderdeel is van corruptie.

Mark van den Anker: “Dit is echt een serieuze bedreiging voor de democratie. Een verantwoorde lobby zou zijn om informatie te geven en in gesprek te gaan met Europarlementariërs en NGOs, maar daarnaast ook open te staan voor kritiek en uiteindelijk de afweging en besluitvorming bij de politici en beleidsmakers neer te leggen.”

Benieuwd naar de rest van deze uitzending en het verdere advies van Mark? Luister hier de volledige uitzending terug.

Heb jij een vraag voor Mark? Of wil je meer weten over de manieren waarop Wepublic jou kan helpen? Neem dan vrijblijvend contact op met Mark van den Anker.