In de Tweede Kamer zit te veel Randstad en te weinig regio

Vandaag in Het Financieele Dagblad: een opinieartikel van onze senior adviseur Monique Schumans en Jildau Schuilenburg (Samenwerkingsverband Noord Nederland) over de veelal Randstedelijke kandidaten voor de Tweede Kamer. Van de 150 Kamerleden komen er nu 97 uit de Randstad. Hierdoor blijven regionale kwesties onderbelicht. Een oproep aan politieke partijen om hun kieslijsten met ‘regionale’ ogen te bekijken. Hier vind je het volledige opinieartikel.

In 2017 telde de Tweede Kamer 97 leden vanuit de Randstad, tegenover slechts 53 elders uit het land. Hartstikke scheef, Nederland is zoveel meer dan de Randstad. Niet veel anders is het gesteld met ambtenaren op de Haagse departementen.

Hoe politieke partijen de lijst samenstellen en of de leden hiermee akkoord gaan, ontvouwt zich in de komende weken. Als na de verkiezingen in maart volgend jaar in de blauwe zetels meer dan de helft van de Tweede Kamerleden van buiten de Randstad zitten, kunnen we spreken van een gelijkwaardige en evenredige verdeling van de volksvertegenwoordigende taak over Nederland. Politieke partijen moeten hun kieslijsten vanaf nu dan wel met andere ogen bekijken. Of pakt de regio zelf de regie en brengen de kiezers massaal hun voorkeursstem uit op een kandidaat uit de eigen regio?

Wilt u meer over dit onderwerp of over dit specifieke artikel weten? In gesprek over de verkiezingen? Neem dan vooral contact op met Monique Schumans.