‘If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together’

Deze woorden sprak Cory Booker, senator uit New Jersey, afgelopen maandag tijdens zijn waanzinnige speech bij de Democratic National Convention (DNC) in Philadelphia. De Democratische partij heeft deze uitdrukking de afgelopen dagen meteen in de praktijk gebracht, toen Bernie Sanders zijn achterban opriep zich unaniem achter de nominatie van Hillary Clinton te scharen. Samen hopen de Democraten de komende maanden de winst binnen te halen. De saamhorigheid staat in schril contrast tot de Republikeinen. Donald Trump heeft de partij in gijzeling en staat er helemaal alleen voor, met als pijnlijk detail de afwezigheid van oud-presidenten Bush senior en junior en andere partijprominenten tijdens de conventie in Cleveland.
Speeltuin voor politieke junkies
Wij waren de afgelopen dagen in Philadelphia om inspiratie en ideeën op te doen tijdens de DNC. En dat hebben we geweten. Tijdens de conventie is Philadelphia één grote speeltuin voor de politieke junkie. De hele stad staat in het teken van de DNC: side events (waar we Cory Booker kort ontmoetten), debatten, live uitzendingen, demonstraties, watch parties, city dressing, events voor kinderen en nog veel meer. Een schaal (met tienduizenden bezoekers) die onvoorstelbaar is voor Nederlandse begrippen. Ik heb in Nederland nog nooit een stad zich zien hardmaken voor het binnenhalen van een congres van PvdA of Groenlinks, maar hier is het een big thing! En op alle mogelijke manieren wordt hier voordeel uit gehaald; de hele stad staat op zijn kop. Interessant om te zien hoeveel voordeel een stad kan halen uit een event als deze.
Verrassende combinaties
Het ‘maatschappelijk middenveld’ laat zich ook op vele manieren zien tijdens de DNC. Van demonstraties op de pleinen van Bernie-aanhangers (“Bernie or Bust”), debatten op de conventielocatie en standjes van NGO’s met specifieke en uiteenlopende belangen. Wat hierbij opviel waren de opvallende combinaties van samenwerkingen. Zo was NGO Save the Children zichtbaar aanwezig, gesponsord door farmaceut Johnson & Johnson. Het bedrijf koopt de vierkante meters op de conventie. Hiermee steunt het bedrijf de Democratische partij en geeft een NGO een podium voor de eigen boodschap. Een mooie kans voor een bedrijf om het maatschappelijke gezicht te laten zien bij een interessante doelgroep. In Nederland zien we dit nog niet, maar het is een interessante kans voor politieke partijen, NGO’s en bedrijven om elkaar zo te treffen.
Hillary’s uitdaging
Bij een debat van de Amerikaanse krant The Hill werd duidelijk waar de uitdaging ligt voor Hillary Clinton: de blue-collar white male achter zich krijgen. Die doelgroep biedt de sleutel naar het Witte Huis. De keuze voor running mate Tim Kaine lijkt in dit kader ook een logische. Het is een lastige doelgroep, die snel geneigd is te stemmen voor de populistische Trump. Met een positieve campagne zal Clinton proberen ze te raken en de stemmen te winnen. De meeste Amerikanen die we hier hebben gesproken waren helder: Clinton pakt de buit. Niet perse omdat mensen haar zo graag als president zien, maar omdat er geen alternatief is. Onderschat Trump echter niet; Clinton zal keihard moeten werken voor een meerderheid in de electoral college.