Een terugblik op het jaar 2021 met Mark van den Anker

We hebben een bijzonder jaar achter de rug. In 2021 heeft iedereen nogmaals bewezen veerkrachtig te zijn. Namens Wepublic heb ik, Mark van den Anker, de eer terug te blikken op het afgelopen jaar. Het vooruitblikken op het aankomende jaar 2022 laat ik graag over aan mijn collega Maaike van Hooidonk.

Politiek

Oud elan

Het jaar 2021 begon met het aftreden van het kabinet vanwege de verschrikkelijke toeslagenaffaire. Na een wat matte verkiezingscampagne bleek de versnippering van de politiek compleet. De net afgetreden coalitie hadden nog steeds een meerderheid op basis van de verkiezingsuitslag. Wel traden maar liefst vier nieuwe politieke partijen toe tot het parlement. Het vertrouwen vanuit de burger in de politiek en instituties is afgelopen jaar verder gedaald. De ‘functie elders’-gate heeft daar niet bij geholpen. Niet alleen werd de minister-president en het reeds demissionaire kabinet geschaad, maar de gehele Nederlandse politiek.  Het afnemende vertrouwen werkt polarisatie in de hand. Daar kwam de coronacrisis ook nog eens bovenop. Het was duidelijk; de bestuurscultuur moest anders. Dit was en is echter makkelijker gezegd dan gedaan.

Eindelijk is er vlak voor Kerst weer licht aan het einde van de tunnel. 271 dagen na de verkiezingen en na slepende onderhandelingen ligt er dan eindelijk een coalitieakkoord van het vierde kabinet-Rutte. Alle partijleiders aan de formatietafel hebben in de afgelopen periode krassen opgelopen. Kaag moest aftreden, Segers die Rutte al voortijdig definitief afschreef en Hoekstra die te maken had met het vertrek van Tweede Kamerlid Omtzigt.

Nieuw elan

De secondanten van de coalitiepartijen hebben aan de onderhandelingstafel laten zien dat daar het nieuwe elan en de energie zit. Zij hebben bijgedragen aan een succesvolle formatie en hebben het vastgeroeste proces in beweging gekregen. Dat belooft veel goeds.

Als je dan kijkt naar oppositiepartijen is de kersverse fractievoorzitter van Volt, Laurens Dassen, een goed voorbeeld van een verfrissende aanpak. Het is Dassen gelukt om een nieuwe partij in de Tweede Kamer te loodsen met een pro-Europese agenda. In de Kamer positioneert de partij zich echter breed. Het is geen partij met alleen maar kritiek, maar een constructieve partij die oprecht mee wil doen. Ook de Kameroptredens van Dassen, Gündoğan en Koekkoek waren over het algemeen sterk. Ook bieden de optredens van het Kamerlid Caroline van der Plas hoop. Met veel humor en een nuchtere visie biedt zij aan de rechterkant van het spectrum een goed alternatief. Zo kwam zij met de praktische suggestie om de hele Tweede Kamer in één WhatsApp groep te zetten.

Wepublic

Voor Wepublic was het een goed jaar. Met veel vertrouwen kijken wij naar de toekomst. De oorzaak; de veerkracht van onze klanten. Iedereen heeft laten zien flexibel te zijn en te kijken naar wat wél kan en niet naar wat niet kan. In 2021 konden we zowel ons communicatie- als ons public affairs- team fors uitbreidden, onze data-gedreven tools verbeteren en onze waarde in het publieke domein vergroten.

Dit was ook ons doel voor 2021: een oplossing aanbieden voor de public affairs- en communicatievraagstukken van onze klanten zodat zij een meerwaarde kunnen leveren in het publieke domein. Ook hebben wij  het afgelopen jaar de vraag naar interim ondersteuning zien toenemen en hebben wij kunnen helpen bij het maken van public affairs en communicatieplannen voor 2022. Hierbij bieden data-gedreven oplossingen de uitkomst.
Op basis van grote hoeveelheden data kunnen grote beleidsmatige keuzes kracht worden bijgezet. Het aangaan van het gesprek onderbouwd met data is de sleutel tot succes.

Tot slot hoop ik voor het jaar 2022 dat wij weer eindeloze politieke discussies kunnen voeren in het echt; zowel op kantoor als in de samenleving. De grondslag van polarisatie zit toch in de (digitale) afstand tot elkaar. Met elkaar praten en kunnen aankijken helpt. Het gaat om dat echte gesprek. En dat gesprek gaan wij graag met u aan.

Namens Wepublic, een fijne jaarwisseling gewenst.