Een interview met Roel Dijkstra

  1. Over het algemeen ben je een super positief en optimistisch persoon. Waar haalt Roel de meeste energie uit?

Ik probeer achter elke adviesvraag het ‘grotere plaatje’ te zien. Via een concreet lobbydoel draagt een klant uiteindelijk bij aan een duurzamere, schonere wereld. We houden het zorgstelsel overeind, we zorgen dat men meer vertrouwen krijgt in de publieke arena, en blussen links en rechts brandjes. Via strategische communicatieadviezen doen we dat natuurlijk niet alleen, maar dit zijn wel de maatschappelijke opgaven waar onze klanten mee bezig zijn. Daar geniet ik met volle teugen van.

  1. Na enkele jaren de politiek hebben gemonitord ben je redelijk thuis in Den Haag. Waar verbaas jij je elke keer toch weer over?

Politici zijn ook maar mensen – rond de inhoudelijke politiek gaan ze vaak erg prettig met elkaar om. Dat krijg je vanaf de publieke tribune wel mee, en ook als je stenogrammen verslindt. Als je slechts de harde snippets meekrijgt, heb je daar geen weet van. Ik verbaas me erover dat politici dat element van hun werk, de humor en het plezier, niet beter in de kijker spelen. Dat zou ontzettend positief kunnen zijn voor hun imago richting ‘het volk’. Wie weet zou het de kloof kunnen verkleinen. Met die insteek ben ik overigens enkele jaren geleden een Twitter-account begonnen (@Stenograppig), waar we de hilariteit van de Kamer delen.

  1. Politiek en media zijn soms sterk met elkaar verweven. Welke krant lees je en aan welk onderwerp wordt voor jou te weinig aandacht besteed?

Ik probeer van meerdere kranten iets mee te krijgen, maar lees met het meeste plezier de NRC. Die Haagse redactie vind ik scherp, en de bijhorende podcasts zijn overigens ook tof. Richting het einde van het jaar vind ik echter dat het Dagblad van het Noorden voor heel Nederland verplichte kost moet zijn. Niet door een specifiek onderwerp, maar vanwege de Dr. Denker Kerstpuzzel. Daar ben je meerdere dagen zoet mee, omdat je ‘m alleen oplost door de puzzel af en toe even weg te leggen. En een zeer geschikt gespreksonderwerp wanneer de familie over de vloer komt. In het Noorden worden de oplossingen onderling geruild als flippo’s. Aanrader!
(De puzzel zit waarschijnlijk in de zaterdagkrant van 11 of 18 december)