Een goed interview. Dilan Yesilgöz deed het deze week.

Deze week hoorde ik Dilan Yeşilgöz (VVD) bij BNR Big Five en werd positief verrast. Ze gaf een vlammend interview terwijl ze het vuur flink aan de schenen kreeg gelegd. Journalist Art Rooijakkers vroeg haar naar haar kritiek op Mark Rutte, want ‘er is toch wel wat mis gegaan in de afgelopen jaren onder zijn bewind’. Hij vroeg haar naar haar politieke carrière, die opvallend genoeg met de SP startte en via GroenLinks naar de VVD leidde. Ook vroeg hij naar het fondsenwervingsdiner waar Dilan Yeşilgöz meer dan een miljoen euro binnenharkte van ondernemend Nederland. Al met al pittige thema’s. Tijdens het live gesprek toonde Dilan Yeşilgöz leiderschap en bleef dicht bij zichzelf.

Met dit stuk wil ik niet bijdragen aan de campagne van de VVD, maar inzoomen op een goed interview. Wat deed Dilan Yeşilgöz nu goed en waarom is dit interview me bijgebleven?

  • Ze bleef bij haar eigen koers. Waar de journalist door bleef vragen naar eerder gemaakte fouten van Mark Rutte ging ze daar niet in mee. Sterker nog, ze draaide het telkens om naar haar visie “Minder regels, elkaar minder verstikken.”
  • Ze was persoonlijk. Ze deelde enkele hoogtepunten uit haar carrière, hoe ze te werk gaat. “Contact maken met mensen, bespreken wat maatregelen voor hen betekenen”. Maar ook haar familiegeschiedenis. Haar moeder moest vluchten en haar familie werd in Turkije als linkse rakkers gezien. Met die linkse blik is ze dan ook gestart bij de SP.
  • Ze maakt de koppeling met de maatschappij. Haar verhaal verbond ze met problemen die we nu om ons heen zien. “Als je nu als 8-jarig meisje ons land binnenkomt krijg je te maken met een langdurig, taai en zwaar traject voordat je een plek kan innemen in onze maatschappij. Moeten we dat zo willen?”
  • Ze bleef kalm. Ze was scherp op de journalist – ik proefde boosheid – maar ze wist zich te vermannen en viel de journalist niet aan.
  • Ze gebruikte geen jargon, maar koos termen die dichtbij ons staan. Zo had ze het niet over bestaanszekerheid, maar over mensen die het echt moeilijk hebben.

Wat me opviel is dat het niet klonk als een campagneverhaal, maar als een authentiek verhaal. En dat is knap. Ze is vast en zeker flink getraind in het voeren van een gesprek met journalisten. Ze liet zien dat dat een gesprek niet vlak, berekenend of afstandelijk hoeft te maken. Ik kreeg het gevoel dat Dilan Yeşilgöz echt doet waar ze voor staat. En dat is precies het gevoel dat je wilt hebben bij een leider.

Catharina Burgman