Sociale isolatie? Boekentips van Wepublicans.

Sociale isolatie. Het ziet er naar uit dat het coronavirus ons voorlopig aan huis gekluisterd houdt. Op zoek naar afleiding tussen het harde werken door? Even afdwalen en aan andere zaken denken? Misschien is dit een mooi moment om weer eens een stapeltje boeken aan te schaffen.

Hieronder delen enkele Wepublicans hun favoriete boeken. Van zware kost tot wat luchtiger materiaal. Van mystiek tot drama en van filosofie tot geschiedenis. Inspiratie in tijden van sociale isolatie.

Door op het linkje te klikken, kun je het boek direct bestellen. Bij de lokale boekhandel uiteraard.

Veel leesplezier. Let goed op jezelf. En op elkaar.

Groet, team Wepublic

 

Friso Rip, senior adviseur: De wereld van gisteren (Stefan Zweig)

Geert Mak op steroïden. Op een kantelpunt in de geschiedenis (1942) blikt de Oostenrijkse joodse schrijver Stefan Zweig terug op zijn leven – net voordat hij samen met zijn vrouw zelfmoord pleegt in Brazilië. Een prachtig portret over een Europa dat in zijn leven radicaal verandert. Over de maatschappelijke veranderingen in het begin van de 20ste eeuw, de verschikkingen van de eerste wereldoorlog, de daaropvolgende hyperinflatie in Oostenrijk en Duitsland en de duidstere aanloop naar de Tweede Wereldoorlog. Over de toenmalige culturele hoofdstad Wenen, geloof in Europese samenwerking en verbinding door culturele uitwisseling. Met gestileerde zinnen waar je gelukkig van wordt.

 

Roel Dijkstra, junior adviseur: Plato and Platypus Walk Into a Bar (Daniel B. Klein en Thomas Cathcart)

Basisfilosofie voor mensen die licht willen nadenken over zware zaken. Aan de hand van grappen geven Cathcart en Klein je een stoomcursus van de grote filosofische denkers en tradities. Zij laten zien dat moppen tappen en filosoferen heel goed hand in hand gaan. Met deze New York Times bestseller kun je je intellectuele kant stimuleren en tegelijkertijd op je dijen kletsen – super gezond dus!

 

Hein Greven, partner: Siddharta (Herman Hesse)

Siddharta beschrijft het leven van een Indiase man die achtereenvolgens handelaar, monnik, edelman, kluizenaar en minnaar is. En uit elke fase wijze lessen haalt zonder dat hij negatief oordeelt over de vorige fase of anderen. Gelezen toen ik 16 was, bracht inzicht dat het leven veel verschillende dingen in petto kan hebben. Vorig jaar herlezen toen ik 50 werd en bracht inzicht dat dat inderdaad klopt en dat je nooit te oud bent om te veranderen.

 

Maurice Jansen, senior adviseur: Het bureau (J.J. Voskuil)

Dit boek gaat over Maarten die op een bureau werkt waar ze onderzoek doen naar volkscultuur. Het beschrijft hoe mensen met elkaar werken, maar ook bijvoorbeeld de balans tussen verwachtingen en principes (waar de vrouw van Maarten in grossiert). Een passend moment om dat alles eens van een afstand te bekijken. Voskuil heeft op een prachtige manier verstilling, traagheid en melancholie uitgesponnen. En mocht je nu in de omstandigheid verkeren dat tijd geen schaarse factor is: er zijn zeven delen…

 

Renske Miltenburg, senior adviseur: De beste verhalen, gedichten en columns (Remco Campert)

Even loskomen van de actualiteit? Lees vooral dit boek. “Campert is de dichter van de subtiele waarneming, de columnist van de droge humor en de verhalenverteller met oog voor zowel de schoonheid als de absurditeit van het dagelijks leven.” Omdat schoonheid in kleine dingen schuilt. Omdat poëzie verheft, verdiept, troost en relativeert. En omdat verhalen tot de verbeelding spreken. Juist die combinatie van observeren, inspireren en verbinden maakt ons vak zo ontzettend leuk, belangrijk en uitdagend. Juist nu.

 

Maaike Hellingman-van Hooidonk, partner: Grand Hotel Europa (Ilja Leonard Pfeiffer)

Groots en meeslepend geschreven. Prachtig hoe maatschappelijke thema’s zoals immigratie en massatoerisme verweven zijn in een romantisch verhaal over de liefde en kunst. De aanklacht tegen het massatoerisme voelt bijna onwerkelijk in deze tijden van sociaal isolement. Wellicht doorbreekt deze crisis het massatoerisme en de nadelige effecten daarvan voor steden?

 

Melissa Veenstra, intelligence specialist: Het boek van Vreugde (Dalai Lama, Desmond Tutu, Douglas Abrams)

Hoe kunnen we vreugdevol leven ondanks het verdriet en de tegenslagen die bij het leven horen? Over deze vraag gaan Zijne Heiligheid de Dalai Lama en Aartsbisschop Desmond Tutu in gesprek inHet boek van vreugde. Bijzonder boek omdat het twee vrienden zijn met een verschillende religieuze overtuiging. Zij delen hun inzichten over het leven, waarbij er ondanks de verschillen ook veel overeenkomsten te vinden zijn. Inspirerend om te lezen hoe deze Nobelprijswinnaars om zijn gegaan met de vele tegenslagen in hun leven en in welk perspectief zij deze tegenslagen zien.

 

Frank Körver, partner: Into Africa (Martin Dugard)

Het boek Into Africa beschrijft op fascinerende wijze de ongelooflijke ontdekkingsreizen van Dr. David Livingstone en de expeditie die door journalist Morton Stanley wordt opgezet om de tijdens een ontdekkingstocht verdwenen Livingstone terug te vinden. Een boek dat zich afspeelt in de 19e eeuw in het hart van Afrika, ideaal om even af te dwalen in deze tijden van sociale isolatie. Een boek over avontuur, moed, doorzettingsvermogen, leiderschap, schoonheid en passie. Maar ook over fysieke uitdagingen, politieke intriges en mythische avonturiers uit lang vervlogen tijden. Gegarandeerde inspiratie in tijden van sociale isolatie.

 

Nils Dalmeijer, junior adviseur: Strangers in Their Own Land (Arlie Russell Hochschild)

Aanhanger van verschillende politieke partijen lijken elkaar steeds minder te begrijpen. Arlie Russell Hochschild, socioloog verbonden aan de Universiteit Berkeley, schreef “Strangers in Their Own Land”. Met behulp van sociologische onderzoeksmethoden en menselijk contact probeert zij de logica en de emotie te begrijpen achter de opkomst van de Tea Party en Donald Trump. Een uitdagend boek voor mensen die de gedachtegang van aanhangers van het andere uiteinde van het politieke spectrum willen doorgronden.

 

Carlijn van Schijndel, junior adviseur: De zijkant van macht (Julia Wouters)

‘Excuustruus? Pak die kans!’ is een van de adviezen uit dit boek. De zijkant van de macht leert vanuit de politieke ervaring van Julia Wouters, wat zowel mannen als vrouwen kunnen veranderen om er samen een succes van te maken. Wouters was elf jaar lang politiek adviseur en speechschrijver van Lodewijk Asscher. In het boek geeft ze antwoord op de vraag waarom het aantal vrouwelijke politici sinds 2010 afneemt. Een makkelijke weglezer met concrete tips om toe te passen op de werkvloer.

 

Dees Deitmers, secretaresse: De geniale vriendin (Elena Ferrante)

Prachtig tijdsbeeld van kinderen die opgroeien in het Napels van de jaren ’50. Wie ziet en krijgt kansen zijn milieu te ontworstelen en wie ‘kiest’ om dat niet te doen? Het is ontroerend te lezen hoe kinderen omgaan met klasse verschil, vriendschap en lotsbestemming. Daarnaast wordt het je duidelijk, door de ogen van de kinderen, hoe de maffia verankert ligt in de Italiaanse cultuur en economie en hoe het komt dat je je daar niet (of nauwelijks) aan kan onttrekken.

 

Lisanne Nieuwland: De alchemist (Paolo Coelho)

In deze onrustige tijd, waarin je voor je gevoel de controle verliest, leert Paulo Coelho ons een belangrijke les over het najagen van je dromen en het pad dat je hiervoor moet bewandelen. De Alchemist gaat over een herdersjongen die vanuit Spanje naar Egypte reist na een terugkerende droom over een schat. Tijdens zijn reis ontmoet hij verschillende mensen die hem helpen dichterbij zichzelf en zijn schat te komen. De essentie is dat als je iets wilt, het hele universum zich samen spant om ervoor te zorgen dat je je droom verwezenlijkt.

 

Jim Sondeijker, stagiair: Brief answers to big questions (Stephen Hawking)

In dit laatste boek van Hawking worden grote vraagstukken besproken zoals: Is tijdreizen mogelijk? Of bestaat god? Persoonlijk vind ik dit een erg interessant boek omdat hij echt zijn eigen kijk heeft op het leven, wat de uitdagingen zijn voor de mensheid en wat de toekomst ons zal brengen. Hij gaat in op deze vraagstukken met veel passie en humor, wat het aangenaam maakt om het te lezen. Een echte aanrader voor de denker en de nieuwsgierige!

 

Het zijn bijzondere tijden. Sociale isolatie … Wellicht dat deze boeken je kunnen inspireren, fascineren, verwonderen. Dat ze je kunnen meevoeren naar oorden en tijden waarin het woord coronavirus fictie is. En sociale isolatie vooral heel vreemd in de oren klinkt.

 

We wensen je veel leesplezier, maar vooral wensen wij je veel gezondheid. Let goed op jezelf en op elkaar. En indien nodig: Wepublic staat voor je klaar. Ook op afstand.

.