Lobby in coronatijd, de corona-routekaart en de Nederlandse visserij: Mark van den Anker te gast bij BNR Lobbypanel

Op woensdag 14 oktober 2020 was Wepublic-partner Mark van den Anker weer te gast bij het BNR Lobbypanel. Naast Mark was ook Peter van Keulen van Public Matters te gast. Met het panel kijkt Mark naar de mogelijkheden van lobby in coronatijd, de routekaart voor de coronamaatregelen en lobbykansen voor de Nederlandse visserij.

Mark stelt dat er, gezien COVID-19, in de lobby een toekomstperspectief moet komen: “Er moet nagedacht gaan worden over hoe we verder gaan”. Als voorbeeld haalt Mark de lobby van de Koninklijke Horeca Nederland aan. “De Koninklijke Horeca Nederland moet gaan kijken hoe ze een pact gaan sluiten met de banken, met de brouwers en met de overheid om een toekomstvisie neer te leggen. ‘Hoe gaan we ook na de coronacrisis ervoor zorgen dat er nog horeca is waar we naartoe kunnen gaan?’”

Het lobbypanel sprak ook over de routekaart voor de coronamaatregelen die de overheid heeft uitgegeven. Binnen deze routekaart valt op de procedure voor het gebruik van deze kaart nog wel wat te lobbyen volgens Mark: “Uiteindelijk is het onduidelijk welke afwegingen er worden gemaakt. Er wordt naar economische impact gekeken, belangrijk is om daarbij ook te kijken maatschappelijke impact. Wegingsfactoren worden niet allemaal meegenomen en dat is niet altijd even duidelijk.”

Tot slot sprak het lobbypanel over de Nederlandse visserij. De Brexit is een gevaar voor deze sector. Coalitiepartijen hebben de minister opgeroepen in gesprek te gaan met Britse collega’s over de visserij. Mark over lobbykansen voor de Nederlandse visserij: “Er is nog geen Brexit-deal en geen oplossing in zicht. Ik denk dat deze oproep wel iets heeft opgeleverd. Deze deal moeten we bilateraal sluiten en niet in een totaal in Brussel waar allerlei andere belangen worden gewogen. Dat weet de Nederlandse visserij als geen ander.”

Benieuwd naar de rest van deze uitzending? Luister hier de volledige uitzending terug.

Heb jij een vraag voor Mark? Of wil je meer weten over de manieren waarop Wepublic jou kan helpen? Neem dan vrijblijvend contact op met Mark van den Anker.