Mirthe de Boer spreker over lobbying op Europese meeting over radicalisering

Op 27 september vond een meeting plaats van het Europese Radicalisation Awareness Network (RAN) in Berlijn. Professionals op het gebied van radicaliseringspreventie en veiligheid, vanuit heel Europa, gingen met elkaar in gesprek. Centraal stond de vraag: How to get political support? Een van de sprekers was Mirthe de Boer, junior adviseur bij Wepublic. Mirthe was uitgenodigd om een introductie te geven op lobbyen. Wat is het? Hoe zet je het in? En op welke manier overtuig je de persoon die je nodig hebt het best?

Voor extremisme en radicalisering is in vrijwel alle Europese landen groeiende aandacht. De politieke situaties en maatschappelijke opinie verschillen echter van land tot land. Welk frame kies je dan als professional werkzaam in de radicaliseringspreventie?

Deelnemers gaven aan in een zeer politieke omgeving te acteren: thema’s als radicalisering en extremisme zijn gevoelig, verschillen zijn groot en reacties heftig. Focus je in je beleid of project op veiligheid, waar partijen aan de rechterkant van het spectrum meer voor lijken te voelen, of focus je op de sociale context en preventie? Hoe gebruik je termen als terrorisme en extremisme? En hoe zorg je dat je wordt gehoord in het maatschappelijk debat?

Het belangrijkste punt bij het verkrijgen van steun, is nagaan wat je precies nodig hebt en van wie. Zodra je dit helder hebt, kun je je verhaal afstemmen op de persoon die je probeert te bereiken. Natuurlijk is het rondom een politiek gevoelige onderwerp, zoals radicalisering, moeilijk acteren, maar de basis blijft hetzelfde. Wees duidelijk waar je over praat, wat je nodig hebt en waarom je dit nodig hebt. Zowel op lokaal als nationaal niveau spelen politieke processen een grote rol: de crux is lobby te zien als een manier van effectieve communicatie en deze door te voeren om politieke steun te krijgen voor je beleid of project.

Meer weten over lobbyen, public affairs of over het bovenstaande? Neem contact op met Mirthe.