Kamerraden: Snel onze nieuwe volksvertegenwoordigers leren

Inzicht-11

Verandering is een belangrijk onderdeel van politiek. Tijdens verkiezingen kan het zomaar zijn dat 40% van de zittende Tweede Kamerleden worden vervangen. Voor onze collega’s is dat ook een moment waarop er veel onderlinge competitie is: wie kent als eerste de nieuwe Kamerleden?

Idee

Die competitie kan ook leuker gemaakt worden vonden wij. Vanuit dat idee hebben wij www.KamerRaden.nl opgezet: een quiz waar spelers zo snel mogelijk moeten raden welke naam hoort bij welke foto.

  • Op de achtergrond wordt de tijd bijgehouden. De persoon met de snelste tijd en de meeste antwoorden goed, krijgt eeuwige roem.
  • Scores zijn gemakkelijk met elkaar te delen via Twitter, Whatsapp en andere social media. Dat versterkt het ‘gamification’ element.
  • Een paar maanden later hebben we, na veel verzoeken, de moeilijke modus Daar moesten spelers zelf de volledige naam van het Kamerlid schrijven, in plaats van multiple choice.

Resultaat

De website was een denderend succes. Alleen al op de eerste dag zijn er meer dan 8.000 bezoekers geweest die meer dan 25.000 games hebben gespeeld. Uit onze eigen bronnen hebben we gehoord dat onze tool werd gebruikt in de Kamers zelf. Uit de analytische gegevens van de website konden we zien dat de meeste spelers uit Den Haag kwamen. Ook op Twitter was de website trending doordat spelers hun score’s en tijd konden delen.

Onze jarenlange ervaring in het bouwen van digitale tools heeft ons in staat gesteld om KamerRaden in minder dan een dag te bouwen. Voor onze klanten bouwen we vaak op maat gemaakte politieke analyses met behulp van data. Heb je daar ook interesse in? Klik dan hier.

De tool was beschikbaar tot december 2021 op www.kamerraden.nl.

Alle uitgelichte cases