Bouwen aan nationaal draagvlak voor Dutch Grand Prix Formule 1

Inzicht: de ambitie om de Formule 1 naar Nederland te halen begon bij Wepublic vanuit de motivatie dat het maatschappelijke en politieke moment er was gezien het toenemende enthousiasme voor de sport in Nederland. De prestaties van Max Verstappen hadden de Formule 1 weer op de kaart gezet in Nederland. Zou het mogelijk zijn om sinds 1985 weer een Grand Prix op Nederlandse bodem te realiseren? Niet iedereen wilde het geloven dat het überhaupt mogelijk zou zijn. Vanuit die droom en ambitie begon Mark van den Anker met de lobby om de Formule 1 terug naar ons land te halen.

Vanuit Wepublic begonnen we met het initiatief om de Formule 1 naar Nederland te halen. Samen met diverse partners hebben we in de afgelopen jaren achter de schermen gewerkt aan het creëren van nationaal draagvlak voor de Dutch Grand Prix en het bij elkaar brengen van alle relevante stakeholders.

  • Rondom grote mondiale sportevenementen in ons land is regelmatig veel discussie over de toegevoegde waarde, impact op de samenleving en de omgeving. De Formule 1 is een topsport evenement met wereldwijde exposure.
  • Voor de BV Nederland biedt de Formule 1 een mooie profileringskans om ons land op de kaart te zetten.
  • Voor Zandvoort is het dé gelegenheid om de reputatie van circuit en badplaats weer een enorme impuls te geven.

Idee: initiatief lobby voor realisatie F1 Grand Prix Nederland

  • Wepublic ontwikkelde een storyline en plan van aanpak met een stapsgewijze aanpak om het draagvlak voor het realiseren een Grand Prix in Nederland te realiseren.
  • Met een gerichte public affairs strategie hebben we beleidsmakers, beslissers en beïnvloeders meegenomen in de waarde voor de BV Nederland om de ambitie te realiseren.
  • Wepublic heeft achter de schermen bij kunnen dragen aan het vergroten van het draagvlak op alle niveaus om de Dutch Grand Prix mogelijk te maken. Gezamenlijk met onze partners hebben we een uitgebreid netwerk ingezet en de wil en ambities om deze droom te realiseren en partijen met elkaar te verbinden.
  • Uiteindelijk was het aan de eigenaren en de organisatie van het circuit Zandvoort om samen met de sponsoren en investeerders tot de realisatie te komen van een uiteindelijke deal.

Resultaat: In het voorjaar van 2019 kondigde de Formula One Management (FOM) samen met het circuit Zandvoort dat de Dutch Grand Prix op de officiële kalender staat voor 2020. Na een jaar uitstel door corona zullen op zondag 5 september op circuit Zandvoort de rode lichten doven en de Dutch Grand Prix van start gaan.

Foto: Frits van Eldik

Alle uitgelichte cases