Wie durft in het bootje te stappen met het grote, onbekende Forum voor Democratie?

‘Thierry Baudet’ kan je tegenwoordig in het rijtje plaatsen van makkelijke gespreksonderwerpen, vlak naast de Brexit, de zoveelste bijzondere uitspraak van Donald Trump en het weer in Nederland. Dat is natuurlijk niet bijzonder: Baudet en zijn partij kwamen vanaf zijn beëdiging in de Tweede Kamer regelmatig in het nieuws. In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen heeft Forum voor Democratie (FvD)ook vaak de voorpagina van de krant gehaald. Maar de mediachaos was compleet toen bekend werd dat FvD in één klap een van de grootste partijen is in alle 12 de provincies.

Baudet begrijpt de ‘hysterie’ rond zijn partij niet. Hij vindt dat alle voorstellen vanuit zijn partij “democratisch, rechtsstatelijk en altijd op inhoud” zijn. Hij uit zich bovendien vaker sceptisch over diverse media en journalisten. Desalniettemin dankt de partijleider de winst van FvD grotendeels aan deze media-aandacht.

Een bijzondere winst: de partij heeft een beperkt provinciaal programma op papier, de kandidaten voor de Provinciale Staten waren nagenoeg onzichtbaar, weigerden deel te nemen aan regionale debatten en de kandidaten die wél zichtbaar zijn willen niet uitgebreid ingaan op het provinciale beleid. Ironisch genoeg was dit alles niet nodig om de Provinciale Statenverkiezingen te winnen.

En nu? Landelijke standpunten maken nog geen provinciaal beleid. De Statenleden moeten nu toch echt aan de bak. Onderhandelingen over een coalitieakkoord zijn knap lastig zonder onderhandelingspositie.

De gevestigde politieke partijen weten niet wat ze aan moeten met de grote nieuweling. Zo vraagt CDA-voorman Gerhard Bos uit Apeldoorn zich af of FvD überhaupt “in de Provinciale Staten wil”. Partijen weten niet waar ze aan toe zijn. Enerzijds wekt dit onrust: de onderhandelingsfase is nu nog koffiedik. Anderzijds biedt deze situatie kansen. Wellicht geeft het beperkte provinciale beleid van FvD juist ruimte voor input van andere partijen. Who knows.

De beëdiging van Statenleden in de Provincies heeft plaatsgevonden en een nieuwe fase is aangebroken. Nu wordt het pas écht interessant. Welke partijen durven de beruchte samenwerking aan?