Waarom Mark Rutte toch niet naar Europa gaat

Voor de Wepublic Verkiezingsmonitors over de Provinciale Statenverkiezingen en Europese Parlementsverkiezingen schrijft iedere week een Wepublican een column vanuit zijn of haar perspectief. Ditmaal de beurt aan Friso Rip.

Hup Holland! Dat was het gevoel toen minister Hoekstra (FIN) aankondigde dat Nederland haar bezit met 750 miljoen in KLM-Air France uitbreidde. De Nederlandse leeuw liet L’Hexagon een poepie ruiken. Een mooie stunt net voor de verkiezingen.

Wel heeft de Nederlandse ambassadeur in Parijs waarschijnlijk in het Elysée tekst en uitleg moeten geven. Ook minister Hoekstra vloog naar Parijs. Heen met Air France, terug met KLM. De Franse regering was ‘pas amusé’ over de heimelijke aankoop van de Nederlandse regering. Dit zullen ze, drie maanden voor de Europese verkiezingen, niet licht vergeten. Macron inclus.

Een risico voor Rutte als hij toch Europese aspiraties heeft. Steun van Macron is immers nodig voor een mooie post in Europa. Rutte liet zich eerder bij Buitenhof ontvallen dat de Europese verkiezingen niet erg belangrijk zijn. Nu zet hij de relatie met Parijs ook nog eens op scherp door de aankoop van Air France – KLM aandelen. Hiermee is de kans op Franse steun voor een functie in Brussel minder groot, het vertrouwen geschaad.

Volgens de peiling van Maurice de Hond winnen CDA en VVD allebei een zetel. Ten koste van FVD en PVV. Op basis van deze peiling is dit dus een succesvolle coup. Vergelijkbaar met de rel tussen Nederland en Turkije die net voor de laatste Tweede Kamerverkiezingen volgens peilers zorgde voor een flinke sprong in het aantal zetels.

Enfin. Deels electorale stunt, deels behartigen van het Nederlands belang. De race voor de volgende Commissievoorzitter en president van de EU ligt wijd open!

Ook een Wepublic Verkiezingsmonitor om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen rondom de Provinciale Statenverkiezingen of de Europese Parlementsverkiezingen?

Klik hier voor meer informatie.

PA