Provinciale Statenverkiezingen: Opkomstcampagne voor de eigen achterban

Voor de Wepublic Verkiezingsmonitors over de Provinciale Statenverkiezingen en Europese Parlementsverkiezingen schrijft iedere week een Wepublican een column vanuit zijn of haar perspectief. Ditmaal de beurt aan Emmeke Hulshof

Over anderhalve maand is het weer zo ver; men mag weer stemmen. Ditmaal voor de Provinciale Staten en de Waterschappen. De kandidatenlijsten zijn inmiddels bekend en de verkiezingsprogramma’s worden één voor één gepresenteerd. De campagnes moeten nog van start gaan en die zullen draaien om één ding: de eigen achterban naar de stembus krijgen.

In 2015 was het opkomstpercentage 47,5%. Van de laatste verkiezingen was alleen de opkomst voor de Europees Parlementsverkiezingen in 2014 lager (37,3%). Uit onderzoek van de Universiteit Twente blijkt dat D66, SP en PVV moeite hebben hun landelijke kiezers naar de lokale stembus te trekken. Het onderzoek is gebaseerd op de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen, maar voor de komende verkiezingen zijn de uitkomsten ook van belang. De campagne zal daarom vooral gericht zijn op het mobiliseren van de eigen achterban.

De VVD Noord-Holland start pas op 2 maart met de ‘kick-off’ van de campagne, maar is dat niet te laat? Zit de kracht van de boodschap om te gaan stemmen niet in de herhaling? Zou men juist niet eerder moeten beginnen? De late start van de campagne laat heel duidelijk zien hoe belangrijk deze verkiezingen zijn, ook in de ogen van de politieke partijen. En dat is zonde. De provincies zijn verantwoordelijk voor veel zaken die iedereen aangaan, zoals ruimtelijke ordening en wonen. Dit zijn bij uitstek onderwerpen waar veel over valt te zeggen. Het is dus in ieders belang dat men naar de stembus gaat.

Bovendien kiezen de Provinciale Staten de leden van de Eerste Kamer en dat is met name voor dit kabinet van groot belang. De verwachting is namelijk dat zij hun meerderheid gaan kwijtraken en dat gaat grote gevolgen hebben. De coalitie zal dan elke keer steun moeten vinden bij andere partijen en die steun zal niet goedkoop zijn! Juist daarom zou je verwachten dat de coalitiepartijen de campagne groots aanpakken, maar dat blijkt in de praktijk dus niet het geval te zijn. De reden hierachter is onduidelijk, maar één ding is in ieder geval wel duidelijk: de stemgerechtigde bevolking van Nederland is er maar voor de helft bij. Zo belangrijk vinden ze het dus. En dat is jammer.

Wij houden de komende verkiezingen dus wél in de gaten. U ook?

Klik hier voor meer informatie.