Ook in Den Haag wordt er af en toe een mop getapt

Het is algemeen bekend dat politici parttime comedians zijn. Klaas Dijkhoff, de grapjas van de VVD, heeft er zijn handelsmerk van gemaakt en combineert politiek met grappen alsof ze onlosmakelijk verbonden zijn met elkaar.

En het werkt. Zeker in een tijd waarin korte, grappige filmpjes de meeste clicks opleveren. Politici weten dat ze content moeten creëren voor de social media kanalen van de partij. Tijdens belangrijke, plenaire debatten, wanneer alle ogen gericht zijn op Den Haag, lijkt het soms meer een wedstrijd grappig zijn dan ouderwets redevoeren.

Politici roepen zelf vaak op tot meer hoffelijkheid en respect in de politiek. Het zou te vijandig zijn geworden en zelfs respectloos. Te snel willen scoren zou leiden tot onsmakelijk jij-bakken. Toch maken diezelfde politici vaak honende grappen om toch dat ene filmpje op Twitter en Instagram te kunnen zetten.

Humor in de politiek is zo slecht nog niet. Het is niet voor niets een belangrijk stijlfiguur in de retorica. Grappig zijn, of dingen kunnen relativeren, kan de politiek dichter bij de burger brengen. Het maakt zware onderwerpen, lange debatten en vuistdikke dossiers behapbaar. Meer humor zou de afstand tot de politiek kunnen verkleinen.

Bij Wepublic zien we het allemaal: van subtiele woordgrappen tot uitgebreide beeldspraak. Met onze Stakeholder Intelligence Monitor monitoren wij dagelijks ieder stenogram, verslag en kamerstuk. Het geeft ons een geweldig overzicht van het gebruik van humor in de Tweede en Eerste Kamer. Het laat zien dat Kamerleden ook maar gewoon mensen zijn, en dat er naast alle inhoud voldoende ruimte is voor een lolletje.

Wepublicans Roel Dijkstra en Jonathan Seib willen u onze grappige Kamerleden niet onthouden.  Zij brengen de grappigste, opvallendste uitspraken samen en publiceren die via de Twitterpagina Stenograppig. Een uniek kijkje in de Nederlandse politiek – want ook daar wordt af en toe een mop getapt.

Waardeer deze post:

(No Ratings Yet)