KamerRaden: Wie is het Kamerlid?

Op 31 maart jl. is de nieuwe Tweede Kamer beëdigd. Hiervan zijn er maar liefst 58 parlementariërs die nog niet eerder in de Kamer hebben gezeten. Dit zijn voor journalisten, lobbyisten, collega politici en andere politieke junkies een hoop nieuwe gezichten om te leren kennen.

Om de nieuwe Tweede Kamerleden, maar ook de oude bekenden, op een snelle en leuke manier te leren kennen heeft Wepublic een spel ontwikkeld: KamerRaden!

Met KamerRaden krijg je steeds 15 Tweede Kamerleden te zien, waarbij je de juiste naam en partij moet kiezen. Aan het einde van het spel krijg je een score. Hoeveel vragen had jij goed en in welke tijd? Deze score kun je delen via social media en je collega’s en vrienden uitdagen!

Versla jij je collega’s/vrienden, en haal jij de hoogste score? Deel je score met #kamerraden en daag ze uit!

Meer vrouwen in de Kamer

De diversiteit in de samenstelling van de Kamer is toegenomen ten opzichte van de afgelopen kabinetsperiode. In de nieuwe Tweede Kamer zitten 59 vrouwen en 91 mannen. Het percentage vrouwen stijgt daarmee van 31 procent naar 39 procent. Dit is echter niet het hoogste percentage vrouwen dat in de Kamer zit. In 2010 bestond 42,7 % van de Tweede Kamer uit vrouwen. Daarbij hebben ook nog eens 7 van de 17 fracties een vrouwelijke fractievoorzitter.

Regionale spreiding

De Noordelijke provincies zijn ondervertegenwoordigd in de Tweede Kamer. Slechts 9 volksvertegenwoordigers komen uit Noord-Nederland. Ook uit het Oosten en Zuiden van Nederland komen relatief weinig Kamerleden. De provincie Zuid-Holland en Noord-Holland zijn oververtegenwoordigd met 50 tegenover 39 Kamerleden uit die provincies. Lees hier meer over de aandacht die partijen besteden aan de regio in hun verkiezingsprogramma’s.

Wil je meer weten over onze adviezen of onderzoeken, neem contact op met Maaike van Hooidonk via [email protected] of 06-48786630.