It’s A Man’s World

Het is weer zo ver: het is Internationale Vrouwendag. En het is inmiddels 2019.

Bij Wepublic helpen we organisaties hun positie te versterken en vertrouwen te winnen in een snel veranderende wereld. Die wereld verandert snel. Maar soms niet snel genoeg.

Slechts 30% van alle leidinggevende functies wordt vervuld door een vrouw. Slechts 33% van de Tweede Kamerleden is vrouw. En slechts 13 van de 200 grootste Nederlandse bedrijven voldoen aan het streefcijfer van de man-vrouw verhouding in de Raad van Bestuur en Raad van Commissarissen.

Toch vindt 62% van de mannen dat vrouwen nu al gelijke rechten hebben, tegenover slechts 38% van de vrouwen. Als het aan ons ligt, mag die wereld dus wel wat sneller veranderen.

De toekomst biedt gelukkig perspectief: er zijn in 2019 evenveel vrouwen als mannen met een hbo- of wo-diploma, twee van de vier grootste gemeenten hebben een vrouwelijke burgemeesters en het aantal vrouwelijke ondernemers, groeit.

Ook bij Wepublic is verandering zichtbaar. Wepublic is in 2013 opgericht door vier mannen. Inmiddels telt het bureau 25 medewerkers, waarvan 13 vrouwen. En sinds 2016 een vrouwelijke partner.

Wepublic heeft Maaike van Hooidonk. Met 31 jaar begon zij met ondernemen, na zes jaar ervaring als adviseur voor diverse organisaties. Zij is een gerenommeerd adviseur, geniet grote bekendheid binnen het vakgebied en inspireert ons in het dagelijks werk.

“En wat knap dat jij het ondernemen kan combineren met een gezinsleven.” Dat doen de mannelijke partners overigens ook, maar die opmerking wordt tegen hen niet gemaakt. “Heb jij een eigen webshop? Heb je er dan nog een baan bij?”

Dit zijn geen scènes uit de Luizenmoeder, maar wordt Maaike echt gevraagd op het schoolplein. Nee. Maaike runt samen met de andere partners een goedlopend Communicatie, Reputatie en Public Affairs kantoor met meer dan 20 medewerkers onder zich. En zal dit voorlopig blijven doen.

Het is namelijk bewezen dat vrouwen, en een divers personeelsbeleid, belangrijk zijn voor elk bedrijf. Het is nog steeds een man’s world, maar “It wouldn’t be nothing, nothing without a woman or a girl”.

Verder praten? Neem contact op met Mirthe de BoerRobin Beentjes