Hoezo global warming? Het sneeuwt toch?

Voor de Wepublic Verkiezingsmonitors over de Provinciale Statenverkiezingen en Europese Parlementsverkiezingen schrijft iedere week een Wepublican een column vanuit zijn of haar perspectief. Ditmaal de beurt aan Friso Rip.

 

Uw verslaggever is deze week met Wepublic in Oostenrijk op hoogtestage ter voorbereiding op het tweede deel van het parlementaire jaar. Daar zien wij uit de eerste hand de gevolgen van klimaatverandering. Een sneeuwbom legde de halve Alpen deze week stil. Na een extreem lange warme zomer is het nu een perfecte ski-ervaring met heel. Veel. Sneeuw. Tenminste als de pistes open zijn. Langzamerhand begint het een beetje ongemakkelijk te worden met onafgebroken mooie zomers en niet eerder vertoonde sneeuwbuien in januari. Dit hoort niet.

Wat wel hoort is een werkende polder. Dat zijn we alweer 8 jaar gewend van rasregelaar Mark Rutte. Deze week meldde het FD dat de partijen aan de linkerzijde van het politieke spectrum willen wachten met het steunen van belangrijke akkoorden tot na de Provinciale Staten (PS) verkiezingen. Zij hopen dan hun steun duurder te verkopen bij het pensioenakkoord en het klimaatakkoord. De verwachting is immers dat de coalitie haar meerderheid verliest in de Eerste Kamer. Dan moet Rutte weer op zoek naar steun in de Eerste Kamer. Slim dus van de oppositie. Maar het klimaat heeft wellicht niet zo lang. Ook zijn alle voortekenen van een recessie zichtbaar. De vraag dient zich ondertussen aan; als we het in tijden van economische groei al niet eens kunnen worden, hoe moet het dan in tijden van recessie. Met weinig uit te delen wordt het moeilijk in de polder.

Ook is het populisme nog niet verdwenen. In dat kader zijn de komende Europese verkiezingen erg belangrijk. Het gezaghebbende Eurasia Groep noemt dit jaar het vier na grootste risico de groei van de populisten in het EP (zie hieronder). Wat gaat dat betekenen voor Europese klimaatwetgeving, single digital market et cetera?

Ondertussen gaf Klaas Dijkhoff dit weekend een interview aan de Telegraaf over het klimaat. Hij trekt zijn handen af van de maatregelen uit het klimaatakkoord. Daar zullen ze bij D66 niet blij mee zijn, de partij die juist meedeed om Nederland het groenste land van de wereld te maken. Ook stroken zijn opmerkingen niet met de uitspraken van Wiebes. Zouden er dit jaar dan drie verkiezingen komen?

Wij houden de komende verkiezingen dus nauw in de gaten. U ook?

Ook een Wepublic Verkiezingsmonitor om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen rondom de Provinciale Statenverkiezingen of de Europese Parlementsverkiezingen?

Klik hier voor meer informatie.

PA