Het muurtje van Rutte

Executive Communication

Executive communication in optima forma: dat was de krachtige toespraak tot het volk van onze minister-president gisteravond. De combinatie van inhoud (duidelijke boodschap), stijl (ernstig en betrokken) en vorm (klassieke uitzending vanuit het torentje) zorgde voor een indrukwekkend en impactvol optreden.

Verhelderend, met drie duidelijke scenario’s en een goed onderbouwde keuze voor gecontroleerde opbouw van groepsimmuniteit. Nu snappen we het waarom, het hoe en het waarheen van de ingrijpende maatregelen. En voelen mensen – van ondernemer tot zorgverlener – dat ze er niet alleen voor staan.

Storytelling en beeldspraak

Toch blijft het een uitdaging om álle mensen mee te nemen in de rationale achter een beleid dat gestoeld is op complexe afwegingen. En neem bijvoorbeeld het woord groepsimmuniteit, een woord dat niet voor iedereen makkelijk te begrijpen is. Beeldspraak en storytelling bieden dan de sleutel om de kloof tussen virologen in het lab, beslissers en raadgevers in Den Haag en mensen thuis te overbruggen.

Muur als metafoor

Premier Rutte sprak gisteravond dan ook over een beschermende muur die we om onze kwetsbare ouderen heen willen bouwen. De muur als bescherming en verbinding is een prachtige, positieve invulling van een beproefd negatief beeld (denk aan de Berlijnse, Israëlische en ‘Trumpiaanse’ muur) en spreekt direct tot de verbeelding. Een mooie metafoor die hopelijk de komende tijd op allerlei manieren – letterlijk en figuurlijk – steen voor steen uitgebouwd wordt. Dat kunnen we zeker gebruiken!

 

Renske Miltenburg is senior adviseur bij Wepublic

Wat je wellicht ook interessant vindt: